The Sandleitenhof belongs to a bigger number of communal houses which were established during the political period of interwar “Red Vienna”. The communal housing complexes were based on a visionary program which was expressed by numerous community spaces such as a library, a kindergarten, communal laundry and kitchen and even a cinema.

Today, most of these spaces are deserted. Due to an overload of regulations it is hard to open them up for new uses. This rather morbid situation led us to the idea of “die Küchenskulptur” which took place within the cultural festival “Soho in Ottakring”:

Together with the inhabitants of the Sandleitenhof and refugees of the bockwerk we constructed in an open workshop our idea of “die Küchenskulptur”: a 100m long table which starts within the building and makes its way outside into public space.  The installation will become a place of universal hospitality bringing together all kind of people.

The installation was finished in its full length at the opening of the festival. During the festival the installation was dismounted step by step. The thereby regained wood was reused for a construction kit of a stool. During the festival every visitor could build his own stool and sit down at the table. The remaining stools were left at the site of the Sandleitenhof to serve as public seatings of the public spaces.