EDITION-K, Vienna, 2009
Design for a contemporary fashion shop in the center of Vienna

The idea was to create different atmospheres on the two levels—upstairs a luxury boutique and downstairs a loft style showroom. The staircase functions a connecting link of these two spaces. The staircase is made out of raw concrete and its handrail is made out of natural steel which morphs into a space defining element. Mirrors in the showroom downstairs give an impression of infinity.  Old elements of the original shop, which existed for nearly a hundred years, were carefully integrated into the concept. The facade of the shop—protected under historical preservation laws—was restored by conservationists, who removed layers of paint in a manual process. All of the shop furnishings are completed in white.

 

Fotos: © Gebhard Sengmüller Architekturfotografie