House in the woods

On an elongated plot in Klosterneuburg, a town north of Vienna, an existing 1960s house is being renovated and turned into a small atelier and studio. At the same time, an extended three-storey home will be erected behind it, providing more space and an appropriate room layout for the young family and their needs.

A stretched pergola construction is tying the old and the new parts together, creating sensitive transitions from semi-public to very intimate spaces, and then resulting in a protected, stoned courtyard between the two houses that can serve as a space to gather, dine or play.
A small bathing hut and a carport will be carefully integrated into the well vegetated garden, appearing more as sculptures rather than secondary facilities.

Following the slight slope of the plot, the stepped ground floor can be accessed from both sides, thus suggesting a horizontal permeability and a strong link between the garden and the open-plan living area. In the same way, big openings in the ceiling allow diverse views and help to strengthen the vertical connection between the three floors. The result is diverse spaces and fluent passages throughout the house and garden – from bottom to top and inside to outside.

 

 

location: Klosterneuburg | principal use: single family home | total floor area: 234m2 | year: 2018 – ongoing | status: under construction | design team: Nikolaus Kastinger, Mark Neuner, Zarina Belousova, Marlene Lötsch